Добавлено: Пт Май 26, 2023 9:40 Заголовок сообщения: Вирішення сезонних проблем з фіалками
Не можу не написати, допалася до кави і клавіатури.
Лонгрід про вирішення сезонних проблем з фіалками
Якщо в Красунечках відсунути в один бік дописи з продажами, а в інший світлини з фіалками і коментарі із захватом, залишаться питання з проблемами. В різні періоди року проблеми різні, але в якийсь конкретний період дуже схожі, виникають у всіх одночасно і викликані однаковими причинами.
Борошнисту росу і розведення Топазу за інструкцією вже проїхали, бо потепліло.
Для шкідників ще трохи рано, хвиля воскреслих трипсів і кліщів, недотруєних торік, буде ось-ось, але трішки пізніше. От як прийде справжня спека, а не те шо зараз, то з'являться пости з бутонами, які всихають не розкрившись, і до них коментарі, десятками, що це мабуть від спеки (насправді ні, бо від трипса).
А в травні-червні актуальні так звані помилки агротехніки - фактично це непересадженість в дорослі горщики і збиті схеми підживлень.
Коли ви дивитесь на свою фіалку і роздумуєте, чого вона якась не така і як їй допомогти, дайте собі відповідь на два дуже помічні питання.
1) Чи росте ваша фіалка у дорослому горщику відповідного розміру?
Для стандартів відповідний розмір це 9 см. Він відповідає потребам кореневої системи. Не естетичним вподобанням власниці/власника, а здоров'ю коріння. І, відповідно, щастю фіалки - шапкам, букетам, сяючому листю, квітам по 9 см, підкреслити все.
Мені здається, що довга затримка в дитячому стаканчику юної фіалки, яка стрімко дорослішає (а у когось і старішає), викликана мі-мі-мі, уті-путі і економією площі. "Вона ще маленька для дорослого горщика. Недостатно розвинена. Він такий здоровий..." А вона маленька саме тому, що змушена постійно втрачати коріння від нестачі простору для розвитку. Тому у неї покручене товсте тьмяне листя, забита серединка і нещасні квіти.
Як тільки ви її вивільните з тричі виїденого субстрату, розправите корінчики і посадите в дев'ятку, вона почне ростити молоде свіже коріння. Молоде свіже коріння дасть поштовх розвитку гладенького здорового листя. А гладеньке здорове листя на повноцінному освітленні (як зараз, в червні) росте обов'язково з квітконосами! Тому через 9 тижнів після посадки покрученого нещастя в горщик ми до розправленого листя раптом маємо букет.
Чи можна вирощувати дорослі розетки в горщиках меншого розміру? Ніхто не заборонить. Люди вирощують, особливо на ґнотах. Є певний допуск місткості горщиків для стандартів, +/-, я беру середній. Профі виростять прийнятну і в 80 мл. Основна моя власна претензія до маленької тари - на нижньому поливі в ній не сяє листя. Торгуватися "а можна мені в 7?" "а якщо я хочу в 8?" "а у мене в 7,5 прекрасні!" - на ваш власний розсуд. У мене такі. У вас будуть інші. Не такі.
Тобто, для класичного варіанту розвитку здорової фіалки пересадіть свою проблемну розетку зі стаканчика в горщик. Визнайте, що вона доросла.
2) Проаналізуйте своє добриво і схему, за якою ви годуєте фіалки.
Неправильне живлення або його відсутність є основною причиною жовтих кантиків на листочках (елементози), дивної зім'ятої покрученої розетки (дисбаланс), пожовтіння листя (голодування, нестача азоту, заліза чи магнію).
Ніхто з останніх десь десяти людей, які питали про проблемні розетки, не зміг відповісти, чим і як підживлює свої фіалки. Відповіді не знають. Називають, які добрива є зараз і які були. "У мене є різне" "Поливала Петерсом" "Думаю про Агреколь"
Ось вам формула, за якою ви зрозумієте, звідки проблеми у вашої фіалки.
"Я використовую добриво марки [наприклад, Peters], NPK [наприклад, 10:30:20], концентрація [наприклад 0,5 г на 1 л води] в піддон двічі на місяць" (хороший варіант)
або
"У мене Мастер, NPK 20:20:20, концентрація 3 грами на відро 10 літрів, ґнотовий полив" (хороший варіант)
або
"У мене Agrecol 6-3-6, 1,5 мл/л, постійно з кожним поливом" (хороший варіант)
Моя власна відповідь:
"У мене Agrecol, NPK 6:4:5, концентрація 20 мл на відро 10 літрів, ґнотовий полив." (нормальний варіант)
Якщо ви дійсно підживлюєте фіалки, то ви знаєте, як часто і чим ви це робите. Проаналізувавши вашу схему, можна знайти відхилення і побачити, що призвело до нестандартного стану фіалки.
Спробуємо:
"У мене Петерс, я змішала три різні формули, щоб і для коріння, і для листя, і для квітів, поливаю в піддон 1 г/л раз на тиждень і мені ще підказали Ярос і подобається бурштинова кислота, часто їх додаю".
От в цій відповіді цілий букет проблем. НЕ нормальний і НЕ хороший варіант.
Якщо ви не можете назвати марку, не знаєте співвідношення азот-фосфор-калій (NPK), не пам'ятаєте, коли поливали добривом і чим дозуєте грами і мілілітри, то скоріше за все в цьому і є причина того, що з вашими фіалками "щось не так".
Щоб виправити:
а) Візьміть одну з популярних марок (Петерс, Мастер, Агреколь...) з універсальною формулою. Знайдіть таку у себе, або в магазині, або замовте у колекціонера разом з сортами. Стимулювати цвітіння будете потім, спочатку забезпечимо фізіологічну норму розвитку.
б) Поцікавтесь, яку формулу NPK і концентрацію використовують люди з фіалками, світлини яких ви зберегли собі в папочку для милування або поставили на робочий стіл ноута. Чи у вас така? Може ви взяли "для стимуляції цвітіння", а вони використовують "для щастя і здоров'я"? Може у вас перебільшення концентрації в три рази?
в) Підживлюйте фіалки обраним добривом і обраною концентрацією. Фізично виконуйте дію підживлення, регулярно наливайте розчин фіалкам, а не просто щоб стояла десь пляшка, про яку забули. Все живе хоче їсти. Не засушуйте і не пропускайте поливи.
І от коли ваша фіалка росте в повноцінному горщику, ви її регулярно поливаєте і підживлюєте, і можете назвати чим і як, але у неї все одно проблеми - от тоді треба шукати сторонньої допомоги.
Для цього сфотографуйте пацієнтку так, щоб було видно її всю разом з горщиком, можна кілька ракурсів, несіть сюди і ми будемо вас рятувати. Бо крім двох основних проблем є інші, з субстратом, наприклад - може вам особливо "пощастило", треба дивитися. Нести фото до мене в приват теж можна, але консультація буде платна - це для випадків, коли "Не можу більше, нічого не виходить!"
На фото молоденька фіалка, маленька дітка якої була завмерла на два місяці з причини відсутності догляду. Я її відпоїла, посадила в горщик (рівно місяць тому) і зразу після посадки поставила на ґніт з розчином Agrecol 6-4-5. Стирчало три ювенільних листочки, я їх відламала перед фотографуванням і зараз посаджу, бо це новинка.
Подивіться на її м'яке лискуче листя, посадіть свої в горщики, поливайте регулярно правильним добривом, і у вас точно будуть дуже-дуже схожі.