Список форумов Virtual Violet Virtual Violet
Фіалочний клуб (Україна)

FAQFAQ   ПоискПоиск   ПользователиПользователи   ГруппыГруппы   РегистрацияРегистрация 
 ПрофильПрофиль   Войти и проверить личные сообщенияВойти и проверить личные сообщения   ВходВход 

ШКОЛА вирощування фіалок виставкового класу

Про цей форум
Що зробити щоб листя було зелене і блищало

Начать новую тему   Ответить на тему    Список форумов Virtual Violet -> Агротехніка сенполій
Предыдущая тема :: Следующая тема  
Автор Сообщение
пані М'ячик
Тетяна Шевченко

СообщениеДобавлено: Пт Май 26, 2023 9:05    Заголовок сообщения: Що зробити щоб листя було зелене і блищало Ответить с цитатой

Копійчане пристосування, про яке мовчать виставочники!
Ваше листя буде настільки шикарне, що ви втомитесь його продавати! Візьміть простий...
В рекламних банерах таке бісить страшно, бо навіть якщо перейти за посиланням, то там... самі знаєте що.
Але я не буду вас дратувати і зразу дам відповідь, щоб ніхто не тріснув від нетерплячки. Навіть фото покажу.

Креманочка!)

І нічого я не обманюю.) Все чесно. Я знаю кілька людей, які таким чином виправили свій полив і у них тепер набагато кращі фіалки.
А тепер можна спокійно читати про листя.

Щоб листя було зелене і красиве, насамперед треба побачити, яке воно у вас насправді. Так, ви його постійно бачите, що там дивитися?
Коли людина щодня бачить свої фіалки, то вони завжди на одному і тому ж місці, при однаковому освітленні, в оточенні фіалок, які мають ідентичні умови і догляд.
І вона перестає їх бачити.

Тож добре було б спочатку роздивитись своє листя і позиціонувати його десь між "жовтий кістяк, всі мовчки втекли" і "зелений діамант, всі попадали від захвату".

Щоб оцінити якість свого листя, перенесіть фіалку під інше освітлення. Наприклад, під настільну лампу з теплим жовтим, а потім з холодним білим світлом, як на виставках. Потім на північне підвіконня, там блакитне світло, від неба.

Під сонячне освітлення – найкраще. Можна винести на балкон під прямі промені або до відкритого вікна, за кілька хвилин з фіалкою абсолютно нічого не трапиться. Якщо поряд є дерева, можна буде порівняти колір свого листя з кольором листя на деревах.
Принесіть чуже листя якісного вирощування і після повноцінної вхідної обробки винесіть на сонце разом зі своєю фіалкою. Порівняйте насиченість і відтінок кольору чужого хлорофілу і свого.
Ідеальна реакція: "Так моє ж краще!"

Коли кажуть, що фіалка жовтіє, це не дуже вірно. Насправді вона втрачає зелень, і тоді стає видно колір стінок клітин, судин і іншого технічного спорядження. Крім зелені хлорофілу, фіалка має пігментацію, яка маскується, поки вона здорова. Як тільки з життєзабезпеченням проблеми, завіса хлорофілу поступово зникає і ми бачимо внутрішні комунікації. Світлолисті фіалки при максимальному виснаженні стають яскраво-жовтими, темнолисті - брудно-оливковими або коричневими, бо у них інший колір пігменту клітин.

Тобто, перша ознака здоров'я листя - його зелень, кількість здорового хлорофілу. І якщо при розгляданні в вас не прокинулася внутрішня гусінь, яка хоче з'їсти це прекрасне листя, то є куди працювати.

Друга ознака здоров’я – це тургор листя. Листя здорової фіалки блищить і переливається. Ні, це у вас не пил. Це результат повсякденних життєвих турбот та клопотів, бо у людей є життя, сім’я і робота, які важливіші за полив рослин.

Якщо листя тьмяне і не блищить, це означає, що тиск води в клітинах невисокий. Це не завжди смертельно, люди теж не ідеально здорові, але якось живуть. А от коли воно перестає бути пружним, коли ви робите брим-брим, а воно не відскакує, це вже не здорово.

Третя ознака здоров’я листя – це його форма. Здорове листя гладеньке і відносно м’яке. Сортові характеристики різні, воно може бути хвилясте, кучеряве, рівне, стьобане, з фестонами, але за будь-якої сортової форми основний показник – це розправлений, розгладжений край листових пластин.

Ідеально здорове листя має гладенькі краєчки.

Чим гірше життєзабезпечення, тим більш покрученим, горбатим і деформованим буде листя.
(І нашо було стільки писати? Сказала б просто: зелень, тургор і гладкість. Розвела ото... Нам і записати нічого!)

Що робить листя зеленим, пружним і здоровим?
Коріння.
Воно постачає листю воду і живлення у вигляді розчину. А корінню це все постачає власник фіалки.)) Коріння тільки переробляє і транспортує до листя, тому відповідальність за якість листя – на власнику.

Є три варіанти, чому листя не отримує потрібне живлення.

1. Елементів і мікроелементів просто немає.
Субстрат вже порожній, бо заправка добривами в ньому на 1 місяць, бо він для розсади, їй на довше не треба. Це не проблема, якщо в субстрат із-зовні постійно потрапляє розчин комплексного добрива. Але якщо добриво в субстрат не наливається, а коріння за місяць вибрало все, починається голодування.

2. Не вистачає води.
Фіалка споживає живлення у вигляді водного розчину. Постачається вода – фіалка готує собі їжу, здорова та сита. Немає води – сухі макро- і мікро- елементи наявні в горщику в повному комплекті, але фіалка не їсть в сухом’ятку. Вона в'яне. Коріння подає гормональні сигнали, тож життєдіяльність сповільнюється і завмирає, рослина переходить в стресовий стан переживання посухи.
3. Живлення є, вода є, але немає чим взяти.

Коли коріння нездорове, воно неспроможне виконувати свої функції. Воно може бути пошкоджене засушуванням, заливом, опіками, механічним травмуванням.

Найчастішими причинами є:
а) Відсутність води настільки довго, аж поки клітини коріння висихають безповоротно, і при наступному поливі воно згниває.
б) Вода повністю витісняє повітря з субстрату при постійному надмірному поливі, коріння буквально тоне.
в) Пошкоджене пересадкою коріння опиняється в субстраті, в якому баланс повітря і води не такий, як йому потрібно - занадто сухо або занадто мокро (залили або остереглися залити). Травмовані корінці у важких умовах не можуть опиратися грибам і міцетам, які через відкриті ворота моментально розповсюджуються через коріння по стовбуру і по черешках, на ранок рятувати вже нема що.

Видихнули. Замислились.
...І шо тепер робить?

Забезпечувати умови здорового існування.
...А як?

Нам будуть потрібні горщик, субстрат, вода, добриво, освітлення і відповідна температура. І здорова молода рослинка.

О, про здорову ми вже знаємо! Листя у неї виразно зелене, пружне і має гладенькі краєчки, це ж просто! До речі, у дітки воно м’яке, а у пасинка часто структура як у дорослої рослини, набагато жорсткіша.

Ідеально взяти велику ще м’яку дітку, яка росла в повному стаканчику субстрату, щойно оплела корінням свій ком і розвинула приблизно дві-чотири пари підліткового листя (ювенільне видалиться). Але яка ще не переросла, не втрачала коріння і не покрутила листя.

Далі треба забезпечити їй горщик.
Місткість горщика для стандартної фіалки звичного нам вирощування десь 200-300 мл, це діаметр 8-9 см. Краще орієнтуватись на місткість, ніж на діаметр, і при однаковій місткості краще обирати ширший, ніж вищий. У фіалок горизонтальна поверхнева коренева система, тож плошка краща за стакан.

Субстрат.
Класичний варіант для звичного нам вирощування це десь 70% верхового торфу і 30% розпушувачів (змішаних на ваш розсуд). Перліт, пінопласт, вермикуліт, пісок. Пінопласт краще натерти на дрібній тертці, а не на тій, що для буряка. («А якщо я хочу кульки?? Мені більше подобається!» Подобається – використовуйте. Результат буде відрізнятись від натертого. Пінопласт сушить коріння.)
До речі, ідеальна кислотність субстрату не 5,5-6,5, а 6,1-6,9.
В американській книжці «Вирощування для виставки» є супер-таблиця засвоєння кожного з макро- і мікроелементів рослиною при pH від 3 до 11. Показати таблицю не можу, для цього потрібен письмовий дозвіл АВСА, тож я тільки згадую факт.
Тож якщо є вибір, то краще брати рН 6,5.

... А як полити, щоб вгадати скільки треба, щоб не багато і не мало??
Дозвольте посадженій рослині самій взяти стільки води, скільки їй треба. Не вгадуйте за неї.
Для цього можна поставити її після посадки зразу на ґнотовий полив. На кришку наповненого контейнера, мокрий хвіст у воду. Середньої вологості субстрат нормально зволожиться, залишаючи всередині повітря.
Налити зверху – залити пори водою, посклеюється.
Налити знизу – не вгадати кількість і частоту.

Прозорі дев’ятки сильно полегшують цей момент, бо дозволяють дивитися, чи правильна кількість води налита.
Якщо ґнотовий полив не використовується, то оптимальним варіантом буде полив знизу. І ось тут згодиться отой таємний відьомський лайфхак – використання широкого глибокого піддону під горщиком. Або ж білої одноразової креманки.

Найбільша кількість проблем з поливом у людей з початковим досвідом з’являється тому, що піддон розглядається фактично як захист підвіконня від пролитої води. Знаходяться кришки від бутилів або навіть від пляшок, підставляються під горщик. Може тому, що вони менше помітні, на відміну від піддонів. Ці підставочки дуже шкодять вирощуванню.

Коріння фіалки починається від стовбура, потім спускається по стінках і заплітається на дні. Всередині кома його мало. Тобто, трубопровід зверху, основна робоча частина – фактично на дні.
Наливаючи воду зверху, ми наче наливаємо на плечі, намагаючись помити руки, щоб не пролилося наскрізь, на підвіконня чи на полку. Буде фу-фу, бруд, некрасиво.
Ну, щось в коріння попаде, але без гарантії.

Остерігаючись пролити наскрізь, наливаємо мало. Не вгадуємо, скільки треба.

Якщо субстрат підсох, вода проливається наскрізь, якщо він пухкий. Або вода стоїть на поверхні, якщо субстрат дуже щільний.
В першому випадку вода погано потрапляє до коріння, в другому – провокує розвиток на поверхні анаеробних грибів, які в певних умовах перегризають стовбур.

А от при поливі знизу, в піддон, ми постачаємо корінню воду в тому місці, де воно буде її використовувати. Капілярний ефект підніме воду до поверхні, звичайно в тому випадку, якщо води налито достатньо.
Для дорослої сильної фіалки за один раз можна налити 80-100 мл води.

Якщо налита в піддон вода щезла на очах (на це дуже приємно дивитися)) – її було мало і потрібно ще.

Нормальний полив це коли горщик приємно легкий, ви налили 100 мл води в піддон, а поки кілька хвилин наливали її іншим фіалкам, ця вже щезла.

Якщо у когось дуже відрізняються цифри, то можливо він або вирощує малі стандарти і напівміні, а можливо ніколи не бачив повноцінне коріння і полив. Ви знали, що здорове коріння фіалки важко порвати двома руками? Вже знаєте. Якщо у вас таке, то проблем з листям у вас точно немає.))

Тепер добриво.
В субстраті живлення приблизно на місяць, потім потрібно регулярно підгодовувати кожні два тижні повноцінною дозою добрив, протягом всього життя фіалки. Це морока.
Тож можна двох зайців один пострілом – розчинити у воді вирахувану кількість добрив, щоб не треба було постійно забувати, кого коли треба підлити, і використовувати постійно.
Такий розчин можна наливати в контейнер і зразу після посадки, від дуже слабкий, при правильному дозуванні шкоди не зробить.
Дуже підходящий, перевірений роками варіант - 1,5 мл Agrecol 6-3-6 на 1 літр води.

Кожне добриво розраховується для такого поливу окремо.
Принцип розрахунку наступний.
Підрахуйте, скільки вода ваша фіалки бере за місяць. Наприклад 700 мл. За цей час вона повинна отримати дві дози поливу в концентрації 1 г/літр (може бути 35 мл/л, добрива різні), кожна доза це 100 мл (або ваша власна).
Значить їй треба 700 мл води і 0,2 г добрив.

Коли по всіх однокласниках тягали картинки «я досі чекаю, поки мені це знадобиться [вся ця математика]», то ось він, ваш зірковий час, перерахуйте на 1 літр.
Нє?
На 1 літр розчину для постійного поливу в даному випадку потрібно 0,29 г добрива.
Це приблизно 1 г Петерса 20-20-20 на відро води.
Тадаммм!

Хто буде міряти "кінчиком ножа", у того не буде красивого зеленого листя! Це спеціальне відьомське фіалочне прокляття!
Рівномірне забезпечення рослини водою, живленням, субстратом і простором для коріння виростить здорове повноцінне зелене листя. Той самий зелений діамант.

Освітлення і температура це складні питання, їх забезпечити важче, а інколи неможливо. Це я колись потім.

Можу тільки сказати, що кількість води, кількість добрив, потужність освітлення і довжина світлового дня впливають на здоров’я листя взаємозалежно. Збільшення освітлення і температури збільшують потрібну кількість води і добрив, бо пришвидшують обмін речовин.

Десь так, про листя.

А знаєте чому креманка?)) Бо дев'ятка стає в ній рівненько по центру, а по піддону несиметрично совається.) Води вона тримає багато, а білі стіночки виглядають естетично, наче білі оборки-волани. А це красиво.)

Вітаю, ви героїчно доповзли до кінця тексту. Це було непросто.
Якщо він вам приніс користь, то ви можете висловити свою вдячніть, перерахувавши гроші на картку волонтера Наталії Церковної.
Номер картки 4731 2196 4763 1799
Бо наші хлопці там воюють в жахливих умовах - за те, щоб ми тут роздивлялися колір листя і сварилися про склад субстрату.
Я дуже хочу зберегти їм життя. І щоб отой здох.

Начать новую тему   Ответить на тему    Список форумов Virtual Violet -> Агротехніка сенполій Часовой пояс: GMT + 2
Страница 1 из 1

Перейти: